Wanneer de temperatuur omlaag gaat houdt thermische kledij je warm

08/11/2022

De winter komt eraan, maar ook in vele bedrijven gaat de verwarming vandaag een paar graden omlaag. Om toch comfortabel te kunnen werken bij koudere temperaturen binnen of buiten is thermokledij een prima optie!

Thermo ondergoed draag je direct op de huid, onder je gewone kleding. Het isoleert je lichaam, beschermt het tegen versneld afkoelen en voert ook zweet makkelijk af. Er zijn allerlei verschillende soorten, maten en stoffen in thermokledij. In deze mailing willen we je hier graag wat meer inzichten in geven.

 

Hoe draag je thermokledij

 

Wanneer je thermokledij op de juiste manier gaat dragen, zal je optimaal van zijn werking kunnen genieten. Wij geven je alvast even de basics mee:

    
Draag direct op de huid

Dankzij de thermokledij ontstaat er tussen je lichaam en de kledij een klein luchtlaagje. Dit laagje werkt heel isolerend en zorgt er ook voor dat zweet en vocht meteen kan worden opgenomen/afgevoerd.

 

Kledij moet goed aansluiten

Het is de bedoeling dat thermokledij zo goed mogelijk aansluit. Dit zorgt ervoor dat de warmte beter vastgehouden blijft én zweet nog sneller afgevoerd wordt. Zorg er natuurlijk wel voor dat je nog comfortabel kan bewegen. 

 

Zorg dat je shirt en broek goed op elkaar aansluiten

Dat klinkt natuurlijk logisch, want wanneer je een klein stukje zonder thermokledij hebt bijvoorbeeld tussen je trui en broek, dan zal je langs daar meteen een grote hoeveelheid warmte verliezen en dat is natuurlijk zonde.

thermokledij4

De stoffen in thermische kledij

 

Er zijn ondertussen al heel wat verschillende soorten thermokledij op de markt. Ook bij R-dreams beschikken we over een groot aanbod en we lichten dan ook graag even de verschillen toe. 

 

In grote lijnen onderscheiden twee verschillende soorten stoffen:

 

Merino wol

 

Merino wol is in vergelijking met gewone wol veel zachter en heeft een fijnere structuur. Je lichaamstemperatuur wordt er perfect door gereguleerd. Merino wol is in staat om warmte vast te houden, zelfs als het nat is. Daarnaast gaat de stof niet stinken, je kunt het prima meerdere keren dragen zonder uit te wassen.

 

 

  • Ontzettend zacht.
  • Zelfs in staat warmte vast te houden als het nat is.
  • Geen last van vieze geurtjes.
  • Het is redelijk duur.
  • Zwaarder dan synthetische stoffen.
  • Je moet het eigenlijk met de handwas uitwassen.
     

Synthetische stof 

 

Synthetische thermokleding is licht van gewicht en niet duur. Het neemt vrijwel geen vocht op maar voert zweet perfect af. Daarnaast is het super duurzaam en is deze thermokleding er in verschillende uitvoeringen en diktes.

 

 

  • Goedkoper dan wol.
  • Droogt ontzettend snel. Zo is het ook na uitwassen erg snel droog.
  • Het kan in de wasmachine.
  • Houdt minder goed warmte vast als het nat is.
  • Eerder last van vieze geurtjes.
     

Thermokledij wassen?

 

Wollen thermisch ondergoed heeft heel wat voordelen. Zo moet je het veel minder vaak wassen doordat het van nature heel goed stinkende geuren opneemt en doet verdwijnen. Wanneer je hem dan toch moet wassen moet je wel op een aantal dingen letten:

 

Wassen doe je best met de hand om te voorkomen dat het gaat pluizen/pullen. In sommige gevallen kan je op je wasmachine een wolwasprogramma gebruiken dat niet warmer wast dan 30 graden én niet centrifugeert. De kledij stop je nooit in de droogkast en laat je best horizontaal drogen om uitrekken te voorkomen. 

 

Het voordeel van synthetische kleding is dat het over het algemeen gewoon in de wasmachine kan. Lees wel altijd even van tevoren het label zodat je zeker weet hoe warm je het mag wassen. Ook droogt het snel, waardoor je het na het wassen gewoon even aan de waslijn hangt om te drogen en het vervolgens snel helemaal droog is.

Jouw werkoutfit winterproof maken? Laat je adviseren in de winkel.